Movement Medicine

Movement Medicine

movement-medicineMovement Medicine

Movement Medicine gaat over verbinding. Wij zijn relationele wezens. Mensen zijn  de meest sociale dieren. Sinds duizenden jaren verbinden we ons: met onszelf, met onze medemensen, met de omgeving waarin we leven, onze voorouders, het goddelijke, de bron.

Alleen de laatste paar honderd jaar in het westen zijn we een andere weg ingeslagen. De weg van uit elkaar halen.
We analyseren, splitsen af. We zijn geïndividualiseerd. En zoals alles heeft dat een schaduwzijde.

We zijn de verbinding kwijt geraakt, we leven in ons hoofd. We ervaren niet meer dat we verbonden en wederzijds afhankelijk zijn. Van de levende aarde, van schone lucht en schoon water, van de warmte van de zon.
Waar zouden we zijn zonder deze krachten?

Movement Medicine helpt ons weer te verbinden. Om het lichaam, het hart en de geest te voelen en te voeden.
Vanuit belichaamde ervaring, de dans.

 

Sjamanisme


Sjamanen in traditionele gemeenschappen zijn priesters en therapeuten tegelijk. Ze zorgen voor harmonie, balans en genezing binnen een groep in een natuurlijke omgeving.
Sjamanisme is niet het zwaaien met veren of lopen in exotische kostuums. In essentie gaat het om het helen van de wonden van de cultuur.
In de 21e eeuw gaat het om het herstellen van de verbinding van onszelf met de wereld om ons heen. We hoeven maar om ons heen te kijken om te zien dat onze leefwijze ongelijkheid en lijden heeft gebracht. Het heeft ons afgesneden van de verbinding met de natuurlijke wereld en van het goddelijke.
Sjamanisme in onze cultuur en in onze tijd zie ik als een weg om in contact met Spirit te zijn en die verbondenheid te eren en praktisch vorm te geven.

 

Jasper Drent

Op 20 maart 1964 ben ik geboren, precies op het begin van de lente, als de dagen en nachten even lang zijn.
Nu – vele jaren later – zie ik dat ik op mijn reis door het leven altijd het zoeken naar balans als metgezel heb.
Balans tussen licht en donker, tussen expressie en inkeer, tussen het Goddelijke en het menselijke, tussen beweging en stilte.

Als kind herinner ik me het gevoel van verwondering en ruimtelijkheid als ik de hemel inkeek. En het heerlijke gevoel als ik op mijn buik over de grond bewoog: mijn eerste dans.
Later ontwikkelde ik een levendige interesse in filosofie, religie en bovenal in mensen.Ik studeerde culturele antropologie en verdiepte me in sjamanisme. In eerste instantie ging het allemaal via het hoofd. Ik wist wel dat er “iets” was dat grootster, mysterieuzer, liefdevoller en wijzer was dan ik met mijn hoofd kon bedenken, maar kon daar nog niet bij. Tot ik in 1986 mijn eerste leraar ontmoette: ineens was kristalhelder dat al die teksten en filosofien mij aangingen. En dat het om onmiddellijke, levende ervaring gaat.
Na het enthousiasme van mijn eerste diepgevoelde inzichten volgden nog vele pieken en dalen en ik leer nog steeds met vallen en opstaan wat het voor mij betekent om een mens in balans en verbinding te zijn.

Yoga is daarin een belangrijke gouden draad. Na 25 jaar beoefening en onderzoek is het een vanzelfsprekend onderdeel van mijn leven geworden, een tweede natuur. Yoga vertegenwoordigt de stilte en het naar binnen keren in mijn leven. Voor meer informatie over mijn yoga-activiteiten: www.hetgeheel.nl
Mijn tweede gouden draad is de dans. Zij brengt me van binnen ook naar buiten, naar andere mensen, naar genieten, levensvreugde en vitaliteit. Het is een heel eerlijke, directe weg om uit te drukken wat er op elk moment in me leeft: creativiteit in beweging.

Naast deze twee gouden draden zijn er veel wegen en mensen die mij geïnspireerd hebben en die tot uitdrukking in de manier waarop ik werk en leef. Yoga, Qi Gong, Voice Dialogue (communicatie met de innerlijke delen), Opstellingen werk, Theater, Massage zijn voor mij belangrijke en smakelijke ingrediënten.

Vanaf 2003 ben ik intensief bezig met dans als vorm van spirituele beoefening. Ik heb een Apprenticeship en Teacher Training bij Ya’Acov en Susannah Darling Khan gevolgd aan de School of Movement Medicine waarin extatische dans, moderne wetenschap en sjamanisme samenkomen. Ik ben erkend Movement Medicine Apprentice Teacher.

I love to dance! The dance is my refuge, where my soul feels home and really alive.
Where I can be who I am, where I can express myself, where life flows effortlessly through me.
It is a sacred space where heaven and earth meet and where I find beauty, freedom and dignity.

 

 

 

Praktische informatie

Movement Medicine. Een eigentijdse dans- en bewegingsmeditatie voor body, heart en mind. Door te bewegen met aandacht worden we ons gaandeweg meer bewust van onze wezenlijke kwaliteiten, dromen en verlangens. Een pad naar verbinding: met jezelf, de mensen om je heen, de gemeenschap van leven op aarde, de grotere stroom van Leven waar we allemaal deel van uitmaken. De dans kan zacht, krachtig, vreugdevol of verstild zijn. Je dans kan een gebed zijn of een luchtige zomeravondbries; of honderden andere schakeringen hebben. Het is altijd jouw unieke dans die van binnenuit een weg naar buiten vindt.

Waar             Vlinderhuijs, Barchman Wuytierslaan 51, Amersfoort

Wanneer     Bijna elke 1e en 3e vrijdag  van 19.30  tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.15 uur)
2017: 1 en 15 september, 20 oktober, 3 en 17 november, 1 en 15 december
2018: 19 januari, 2 en 16 februari, 2 en 16 maart, 6 en 20 april, 4 en 18 mei, 1 en 15 juni

Kosten          tot 1 januari 2018 € 15,- per keer of € 65 voor een vijfrittenkaart (6 maanden geldig)

Handig om mee te nemen: flesje water en kleding in laagjes.

In Jaspers lessen ervaar ik de uitnodiging om volledig aanwezig te zijn. Met een uitnodigende zachtheid en lichtheid weet hij
een sfeer van veiligheid en ruimte te creëren waarin mijn dans zich kan ontvouwen. De subtiliteit van zijn muziekkeuze en
begeleiding zorgen voor een verdieping waar ik van geniet. “

Iris

 

Nieuws


De Beweging naar Autonomie en Verbinding, dagworkshop 22 april

Movement Medicine. In contact zijn met jezelf, met je behoeften, je wensen, wie wil dat nu niet? En in contact zijn met de ander, genieten van de relatie vanuit de vrijheid om te kiezen, wie wil dat nu niet?

Ieder mens heeft de behoefte aan eigenheid en autonomie en de behoefte aan relaties met anderen.In het dagelijks menselijk leven loopt dit niet altijd vanzelf. Oordelen,strijd, pleasen, jezelf wegcijferen of juist je eigen mening doordrammen zijn enkele mogelijke patronen die een helder stromende communicatie met jezelf en de ander in de weg kunnen staan.

Deze dag onderzoeken en versterken we de relatie met Autonomie en Verbinding. We doen dit met behulp van zelfonderzoek (inquiries), bewegingsmeditaties en dans. Aangemoedigd door de steun van elkaar gaan we het avontuur aan. Neem je mildheid, een beetje moed en je nieuwsgierigheid mee.

Waar: Studio 3, Weg naar Rhijnauwen 3, 3584 AD Utrecht

Wanneer: zondag 22 april van 10:30-17:30. (Aankomen met koffie en thee vanaf 10:00, inclusief lunch).

Kosten:€ 95, je plaats is gegarandeerd na betaling op NL52 RABO 0110 242238 tnv M J Verschragen te Zoeterwoude

Info: jasper@heelhetleven.nl of 06 -176 02 319

Begeleiding: Jasper Drent en Marco Verschragen

Jasper is Movement Medicine teacher, yoga docent en coach en integreert in zijn werk Westerse, Oosterse en sjamanistische principes.

Marco is psycholoog en combineert werkvormen vanuit onder meer cognitieve gedragstherapie, mindfulness en focusing.